СОЦИОЛОГИЧЕСКИЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ВАКЦИНАЦИИ ДЕТЕЙ ДОШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА («Наука и здравоохранение», 2026)
Кіріспе. Елбасымыздың «Қазақстан -2050» Жолдауында және «Саламатты Қазақстан»Мемлекеттік бағдарламасының басты бағыттарының бірі – тұрғындардың денсаулығын қорғаусаласындағы саясатты анықтау және жүзеге асыру болып табылады. Ол үшін әлеуметтіксаланың дамуы, денсаулық сақтау ұйымдарының халыққа медициналық қызмет түрлерінкөрсету жүйесі, мемлекеттік қаржыландыру есебінен тегін медициналық көмек аумағын кеңейту,тұрғындар үшін көрсетілетін қызмет түрлерінің неғұрлым қол жетімді болуын қамтамасыз ету,денсаулық сақтау саласына әлемдік озық инновациялық тәжірибелерді енгізу, медицинақызметкерлерінің біліктілігі мен шеберлігін, кәсіптік деңгейлерін ұдайы көтеріп отыру мәселелеріқарастырылған. Бұл бағыттар елміздің денсаулық сақтау саласының халық денсаулығынқорғауға бағытталған негізгі бағыты болып табылады.Мақсаты: Мектепке дейінгі жастағы балаларды вакцинациялауда әлеуметтік жәнепсихологиялық аспектілерді анықтауМәліметтер мен әдістері: Зерттеу – бірсәттілік, поперечті әдісімен жүргізілді. Әлеуметтіксұрастыру (сауалнама). Ғылыми әдебиеттер бойынша аналитикалық анализ. Статистикалық(мәліметтерді өңдеу үшін стат. пакет EpiInfo қолданылды).Зерттеу нәтижелері: Зерттеу көрсеткіштері есептеліп және соларға анализ жасалынды.Мектепке дейінгі жастағы балаларды вакцинациялауда әлеуметтік-психологиялық аспектілеранықталды. Балаларына вакцинациялау жасаудан ата-аналардың бас тарту себептеріанықталды. Вакцинациядан бас тартатын ата-аналар үшін тәжірибелік әдістеме жасалынды.Қорытынды:1. Мектепке дейінгі жастағы балаларды вакцинациялауда әлеуметтік-психиологиялық негізгіаспектілерін ата –аналардың вакцинациядан бас тарту саны көбейіп, сенімділік төмендеп келеді.Кері байланыс қорытындысы бойынша ата-аналар арасында вакцинация жұқпалы аурулардыңалдын алу үшін нақты қажет деп 60% санайды, 40% толық алдын алмайды, тек керісіншеекпеден кейін асқынулар көп болады деп жауап берді. Сауалнама алынғандар арасындажартысынан көбі 60% ата- аналар жұқпалы аурулардың таралымы туралы толық білмейтініанықталды.2. Ата – аналардың вакцинациядан бас тартуының негізгі себептері интернеттік желідегі көпақпараттарға сену; жауапты медицина қызметкер жұмысына көңілдері толмауы; қазіргі таңдағывакцинацияға қолдананылатын препараттардың өздері ауру шақырады деп сенімділігі.3. Мектепке дейінгі жастағы балаларды вакцинациялауда әлеуметтік-психиологиялық негізгіаспектілерін алдын алу шараларын қарастыра отырып, сұрастыру қорытындысы бойынша, ата –аналарға арналған жұқпалы аурулар мен оның алдын алу іс- шаралар туралы әдістемелікнұсқау ұсыну.