СРАВНИТЕЛЬНАЯ ОЦЕНКА БОЛЕВОГО СИНДРОМА ОПЕРИРОВАННЫХ БОЛЬНЫХ С ПАХОВЫМИ ГРЫЖАМИ («Наука и здравоохранение», 2026)
Семей қаласының ММУ МО-да 2008 – 2015 жылдар арасындағы шап жарығы бойыншаоперация жасалған науқастарға салыстырмалы бағалау жүргізілді. Негізгі топтың науқастарынаавторлармен ұсынылған әдіс бойынша операция жасалды. Ұсынылған әдіс дәстүрлі әдістерменсалыстырғанда артықшылығы бар, үлкен көлемді шап ұма жарығы мен рецидивті шапжарықтарда араласудың әмбебап әдісі болып табылады. Әдіс бір уақытта шап каналыныңалдыңғы және артқы қабырғасын, шап байламының және сан каналының бекітуге мүмкіндікбереді, ол операциядан кейінгі ауырсыну синдромының аз болуы мен рецидивтің болмауынанегізделеді. Әдісті қолдану операциядан кейінгі асқынулардың санын азайтуға, алыстатылғаннәтижелерді жақсартуға мүмкіндік береді.Мақсаты – рецидивті және үлкен көлемді шап-ұма жарықтары бар науқастардағы ертеоперациядан кейінгі кезеңде ауырсыну синдромының интенсивтілігін талдау .Материалдар және әдістер. Бассини бойынша артқы қабырғасының пластикасыменсалыстыра отырып, біз ұсынған әдіс бойынша тіндерді тартусыз герниопластикамен операцияжасалған рецидивті және үлкен көлемді шап-ұма жарықтары бар 359 науқасқа хирургиялықемнің талдауы жүргізілді. Барлық науқастар – ер адамдар. Науқастардың жастары 20 ден 87аралығында, шамалы жас шамасы 57,7 жас (Me-58,0; Q1-50,0; Q3-67,0). Негізгі топта 7 науқаста IIтипті жарық, 17 науқаста - III а типті, 33 науқаста - III b типті, 6науқаста - IV а типті, 14 науқаста -IV b типті жарық диагностикаланды. Клиникалық салыстыру тобын 282 науқас құрады. 29науқаста II типті, 62науқаста - III а типті, 170 - III b типті, 7 - IV а типті, 14 науқаста - IV b типтіжарық диагностикаланды. Клиникалық салыстыру тобындағы барлық науқастарға Бассинибойынша артқы каналдың пластикасы жасалды.Нәтижелер. НТ және КСТ науқастарының оперативті емнің эффективтілігін бағалау үшінкелесі критериилер қолданылды: операциядан кейінгі ауырсыну синдромы. Нәтижелергерниопластикадан кейін 1, 2, 3, 5 және 7 тәуліктері бағаланды. Зерттеуге ауырсыну дәрежесін,клиникалық зерттеуді бағалау кірді. Ауырсыну интенсивтілігі гримас Ванг-Бейкердің визуальдыаналогты шкаласы бойынша сандық градация 0 ден 10 балл аралығында есептелді. НТ жетіншітәулікте ауырсыну 70 (90,9%) науқаста болмады, ауырсыну сапасы 0 балл. Аздаған ауырсыну 5(9,1%) науқаста ,ал шамалы- 2 (2,6%) науқаста сақталды. КСТ жетінші тәулікте науқастардааздаған ауырсыну шағымы 65 (23,1%) науқаста, ауырсыну сапасы 2 балл, ал шамалы ауырсынушағымы - 20 (7%) науқаста, ауырсыну сапасы 4 балл болды. ауырсынуды 197 (69,9%) науқассезінген жоқ.Қорытынды. Ұсынылған әдіс бойынша тіндерді тартусыз герниопластикасы операцияданкейінгі кезеңде аз ауырсынуды және науқастардың физикалық белсенділігін ерте қалпына келуінқамтамасыз етеді.