Online ISSN: 3007-0244,
Print ISSN:  2410-4280
МИКРОНУТРИЕНТТЕР МЕН ГЕМОГЛОБИН КӨРСЕТКІШТЕРІН ЗЕРТТЕУ
Семей қаласы ұлттық салауатты тамақтану орталығының қызметкерлері «Саламатты Қазақстан» бағдарламасы аясында ұрпақ өрбіту жасындағы әйелдер мен 6-59 ай аралығындағы балалар арасында микронутриенттермен қамтамасыз етілуі бойынша мониторинг жүргізілді. Материалдар мен әдістер: Зерттеуге іріктеу кездейсоқ кластерлі әдіспен, әр кластерде 5 жасқа дейінгі 20 бала мен ана (20 ұрпақ өрбіту жасындағы әйелдер), яғни 85 бала мен 82 әйел алынды. Әрбір әйелдің зерттеуге қатысуға келісімі алынған соң, қандағы гемоглобин мөлшері анықталып, микронутриенттер мөлшерін анықтау үшін қан және несеп алынды. Қорытынды: Осы мәліметтерді терең зерттей отырып, алдын алу шараларын жүргізу керектігін көреміз. Осы зерттеу кезінде халықтың салауатты тамақтану және тағамдардың құндылығы туралы көп сұрақтарды біле бермейтіні анықталды.
А.С. Керімкұлова, А.М. Марқабаева, Г.К. Турдунова, Г.А. Ергазина Семей қаласының мемлекеттік медицина университеті, Аралас үлгідегі емхана №1, Семей қ.
1. ҚР мемлекеттік денсаулық сақтауды дамыту бағдарламасы «Саламатты Казахстан» 2011 – 2015 ж. // ҚР Президентінің жарлығы 29 қараша 2010 ж. № 1113 2. ҚР Кодекс «Халық денсаулығы мен денсаулық сақтау жүйесі туралы». 29 қыркүйек 2009. 3. Еуропадағы тамақтану мен денсаулық: әрекеттің жаңа негізі, Copenhagen, WHO Regoonal Office for Europe, 2003. – 38 б. 4. Шарманов Т.Ш. Тамақтану – адам денсаулығының маңызды факторы. Алматы: Асем-Систем, - 2010. - 480сб 5. Шарманов Т.Ш. Алдын алу медицинасындағы мәселелерді шешудегі қазіргі нутрициология.// Салауатты өмір салтын қалыптастырудың, алдын алу мен денсаулықты нығайтудың келелі сұрақтары. Халықаралық ғылыми-тәжірибелік журнал.- Алматы: ҰО СӨҚО, 2002. №3, 2011. - ISSN 2223-2931. 6. Yamori Y. Food factors for atherosclerosis prevention: Asian perspective derived from analyses of worldwide die-tary biomarkers // Exp Clin Cardiol. 2006 Summer; 11 (2): 94-8.
Количество просмотров: 252

Ключевые слова:

Категория статей:

Библиографическая ссылка


Авторизируйтесь для отправки комментариев