Online ISSN: 3007-0244,
Print ISSN:  2410-4280
БАЛДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМАНДАРЫНЫҢ МИКРОБҚА ҚАРСЫ ҚАСИЕТТЕРІНЕ ӘДЕБИЕТ ШОЛУ - II БӨЛІМ
Кіріспе. Бал және оның элементтері бактерияға қарсы қасиеттеріне байланысты жараларды және әртүрлі тері инфекцияларын емдеуде маңызды рөл атқарады. Дегенмен, балдағы фитохимиялық заттар мен оның микробқа қарсы қасиеттері мен әсер ету механизмдері туралы қосымша зерттеулер қажет. Бұл шолудың мақсаты - осы шолу балдағы белгілі фитохимиялық заттардың бактерияға қарсы қасиеттері туралы қолда бар ақпараттың қысқаша мазмұны болып табылады. Материалдар мен тәсілдер. Тиісті дереккөздерді табу үшін Pubmed, ResearchGate, Cyberleninka және eLibrary сияқты бірнеше дерекқорлар іздестірілді. Зерттеуге енгізу критерийлері: адам мен жануарларды зерттеу, бастапқы зерттеулер (оның ішінде сипаттамалық және аналитикалық зерттеулер, клиникалық сынақтар), қосымша зерттеулер (жүйелі шолулар және мета-талдаулар), оқуға арналған нұсқаулықтар, клиникалық нұсқаулар мен хаттамалар, ағылшын және орыс тілдеріндегі толық мәтінді жарияланымдар болды. Нәтижелер мен қорытынды. Көптеген зерттеулер балдың құрамындағы әртүрлі компоненттердің грам-оң және грам-теріс микроорганизмдерге қарсы тиімділігін анықтауға бағытталған. Микробқа қарсы тұрақтылық туралы алаңдаушылықтың артуына байланысты бал танымал бактерияға қарсы агентке айналуда. Мысалы, кейбір E. coli штамдарына қарсы препараттардың кейбір түрлеріне, мысалы, үшінші ұрпақ цефалоспориндеріне, фторхинолондарға және аминогликозидтерге төзімділігін дамытты. Сондықтан балдың құрамындағы химиялық компоненттердің бактерияға қарсы қасиеттерін зерттеу микробқа қарсы тұрақтылық мәселесін шешуде пайдалы болуы мүмкін.
Көрген адамдардың саны: 204

Түйенді сөздер:

Мақалалар санаты: Әдебиеттерге шолу

Библиографиялық сілтемелер

Касым Л.Т., Кусаинова А.А., Адильгожина С.М., Кожахметова Д.К., Жокебаева М.С., Жагипарова Ж.А., Дербисалина Г.А., Ахтанова Н.Б. Балдың химиялық құрамандарының микробқа қарсы қасиеттеріне әдебиет шолу - II Бөлім // Ғылым және Денсаулық сақтау. 2023. 2 (Т.25). Б. 244-251. doi 10.34689/SH.2023.25.2.031

Авторизируйтесь для отправки комментариев