Online ISSN: 3007-0244,
Print ISSN:  2410-4280
Фильтр
Автор(ы):
  
БАЛАЛАР АРАСЫНДАҒЫ ИНФЕКЦИЯЛЫҚ ПНЕВМОКОККЫТЫҢ ӨЗЕКТІ МӘСЕЛЕЛЕРІ
Мақалада пневмококқа қарсы вакцинация ұлттық егілу күнтүзбесіне енгізілген Қазақстан Республикасының Шығыс Қазақстан обылысы және Семей қаласында пневмококқа қарсы егілген балалардың вакцинация нәтижелерінің мониторингі көрстілген. Әлемдік тәжірибеде көрсеткендей, пневмококқа қарсы вакцинация пневмония, менингит, отит сияқты аурулардағы летальдылықты төмендеткен. Пневмококқа қарсы вакцинацияның тиімділігін бағалау жүргізілді. Пневмококқа қарсы екпе алмаған балалармен салыстырғанда толық курсты вакцинация алған балалар арасында пневмониямен, жедел орталық отитпен және бактериальды менингитпен а...
Подробнее
2013 год | Выпуск: 1 | Страницы: 39-42

TOPICAL ISSUES PREVENTION AGAINST PNEVMOKOKKOVA INFECTION FROM CHILDREN'S AGE
The paper presents the results of monitoring data to vaccinate children against pneumococcal disease children Semey, and East Kazakhstan Oblast, Kazakhstan, where vaccination against pneumococcal disease was introduced into the national immun-ization schedule. As world practice shows, vaccination against pneumococcal infection reduces mortality from pneumococcal disease caused by diseases such as pneumonia, meningitis, otitis media. The efficacy of vaccination against pneumococcal infec-tion. Decreased incidence in the group of children who received the full course of vaccination, compared to ...
Подробнее
2013 год | Выпуск: 1 | Страницы: 39-42

ЕНСАУЛЫҚТЫҢ НЕГІЗГІ АСПЕКТІ РЕТІНДЕГІ ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ ТУРАЛЫ СҰРАҚҚА
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі ұлтты сақтау және үлесімді дамыту саласындағы жалпы мемелекеттік саясатының бір бөлігі болып табылады. Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету  саласында уәкілетті мұшелеріне ҚР Мемелекеттік санитарлы-эпидемиологиялық қызметтің органдары жатады. Ал, тағамның сапасымен қауіпсіздігіне басты жауапкершілік тағам өндірушілерге, өңдеушілерге және таратушылар тартылады.
Подробнее
2013 год | Выпуск: 1 | Страницы: 36-38

TO A QUESTION OF SAFETY OF FOODSTUFF AS TO FUNDAMENTAL ASPECT FOR HEALTH
Safety of food is part of nation-wide policy in the sphere of preservation and harmonious development of the nation. Repre-sentative department in the sphere of safety of products is departments of the public sanitary and epidemiologic service of the Republic of Kazakhstan. The main responsibility for quality and safety of food lies on producers, processors and offtakers of food products.
Подробнее
2013 год | Выпуск: 1 | Страницы: 36-38

СОЧЕТАНИЕ ТУБЕРКУЛЕЗА И ВИЧ-ИНФЕКЦИИ
Данная статья посвящена проблемам сочетанной инфекции ВИЧ и туберкулёз по материалам Павлодарского обла-стного центра по профилактике и борьбе со СПИДом.
Подробнее
2013 год | Выпуск: 1 | Страницы: 58-60

SAFETY AND QUALITY IN HEALTHCARE AS A WELL-ESTABLISHED INTERNATIONAL NORM THROUGH THE PRISM OF ACCREDITATION STANDARDS
This article describes risk conceptions and major directions of integration of risk-management system in organization management system. Newness and topicality of this issue is a necessary criterion for providing the patients with a safe and qualitative health care. One of the priority directions of international standards introduction in healthcare includes the patient and personnel safety where one of the key issues contains the risk-management and risk management system issues.
Подробнее
2012 год | Выпуск: 2 | Страницы: 8-10

COMPETENCE-BASED LEARNING - A PROCESS OF ENHANCING THE PROFESSIONAL DEVELOPMENT OF SPECIALISTS IN HIGHER MEDICAL SCHOOL
Development of the issues of optimization of educational process in the departments is carried out in different directions. One of them is the introduction of competence-based learning, allowing to improve the quality of training of students. Compe-tence is an integral property of the individual that characterizes his desire and ability to realize their potential (knowledge, skills, experience, personal qualities, etc.) to be successful in a particular area. The general objectives of competence – based learning are: improving the quality of training of future professionals, using of in...
Подробнее
2012 год | Выпуск: 2 | Страницы: 5-7

DEVELOPMENT OF TRIUNITY OF FACULTY OF MEDICAL HIGHER EDUCATION INSTITUTION
Автор(ы): Жунусов Е. Т.
This article describes the main issues of the development of triunity of faculty of the medical higher education institution and the ways of addressing them. The author determines principal factors which affect the development of triunity in modernization of medical education, especially in terms of improvement of competencies of research staff, creation of conditions for triunity of science, practice and education through the introduction of integrated academic medical centers and university clinics, effective introduction of innovations in clinical practice, as well as creation of integrated...
Подробнее
2018 год | Выпуск: 5 | Страницы: 7-15