ҚАЗАҚСТАН ХАЛҚЫ АРАСЫНДА БІР МЕЗГІЛДЕ ЖҮРГІЗІЛГЕН ТАМАҚТАНУ САУАЛНАМАЛАРЫНЫҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУЫ (СОҢҒЫ 24 САҒАТТАҒЫ ТАҒАМДЫ ТҰТЫНУ САУАЛНАМАСЫ ЖӘНЕ АЗЫҚ-ТҮЛІКТІ ТҰТЫНУ ЖИІЛІГІ САУАЛНАМАСЫ)
Кіріспе: Жеке адамдардың тамақтану әдеттері мен тамақтану үлгілері жалпы денсаулыққа айтарлықтай әсер етеді. Созылмалы аурулардың алдын алу және физикалық және психикалық өнімділікті жақсарту үшін дұрыс тамақтану өте маңызды. Орталық Азиядағы қарқынды дамып келе жатқан Қазақстан мәдени, этникалық және географиялық ерекшеліктерге байланысты өз халқының әртүрлі диеталық тәртібін зерттеудің бірегей мүмкіндігін ұсынады.
Мақсаты: Қазақстанның әртүрлі аймақтарындағы 18 жастан асқан адамдардың тамақтану әдеттерін және тамақтану жағдайын зерттеу.
Материалдар мен әдістер: Зерттеу алты ай бойы жүргізілді және Қазақстанның әртүрлі аймақтарының қалалық және ауылдық жерлерін, соның ішінде Астана, Алматы және Ақтөбе сияқты ірі қалаларды, сондай-ақ олардың маңындағы ауылдық елді мекендерді қамтыды. 370 қатысушыдан тұратын стратификацияланған іріктеу пайдаланылды және репрезентативтілікті қамтамасыз ету үшін әр қабаттан кездейсоқ таңдалды. Статистикалық талдаулар диеталық үлгілерді анықтауды, тамақ жиілігі сауалнамасы мен 24 сағаттық еске түсіру арасындағы келісімді бағалауды, сондай-ақ Бланд-Алтман сюжеттерімен осы әдістер арасындағы сәйкестікті визуализациялауды қамтиды. Азық-түлікті тұтынуды бағалаудың дәлдігін жақсарту үшін Уиллетт энергиясын реттеу Python 3.9 және оған қатысты кітапханалар (NumPy, SciPy, pandas, Scikit-learn) арқылы қолданылды.
Нәтижелер: Қазақстанның әртүрлі аймақтарында жүргізілген бұл зерттеуде 370 қатысушының арасында азық-түлікті тұтыну мен тамақтану жағдайындағы елеулі аймақтық айырмашылықтар байқалды. Азық-түлік жиілігі сауалнамасын (FFQ) және 24 сағаттық еске түсіруді салыстырмалы талдау қала тұрғындарының өңделген тағамдарды көбірек тұтынатынын, ал ауыл тұрғындарының дәстүрлі, ең аз өңделген тағамдарды тұтынуы ықтимал екенін көрсетті. Бұл айырмашылық географияның, мәдениеттің және экономикалық факторлардың тамақтану әдеттеріне әсерін көрсетеді. Қалалық және ауылдық жерлер бірегей диета үлгілерін көрсетті: қалалық аудандар азық-түлікті тұтынуда үлкен әртүрлілікті бастан кешірді, сонымен бірге қоректік заттардың теңсіздігіне бейімділік жоғары болды.
Қорытынды: Диетаны бағалаудың бірнеше құралдарын біріктіру және іріктеудің үлкен өлшемдерін пайдалану диета деректерінің дәлдігі мен сенімділігін арттыруы мүмкін. Бұған қоса, қатысушыларды үлес мөлшерін бағалау және диета туралы есеп беру бойынша оқыту және оқыту осы әдістерді қолдану арқылы жиналған деректердің сапасын жақсартуға көмектесуі мүмкін. Қорытындылай келе, зерттеу FFQ және 24 сағаттық еске түсіру әдістері сенімді және Қазақстандағы маңызды қоректік заттардың тұтынуын бағалауда жақсы сәйкес келетінін көрсетеді.
Аяулым Ф. Нургожина1, https://orcid.org/0000-0001-7042-4763
Лаура Е. Чуленбаева1, https://orcid.org/0000-0002-8691-9485
Жанель Е. Муханбетжанова1, https://orcid.org/0000-0001-8833-5048
Дарья Т. Садвокассова1, https://orcid.org/0000-0003-1138-2078
Шыңғыс Д. Серғазы1, https://orcid.org/0000-0002-6030-620X
Нурислам А. Муханбетжанов1, https://orcid.org/0000-0002-6708-7871
Мадияр А. Нургазиев1, https://orcid.org/0000-0003-2397-4978
Аргуль А. Иссильбаева1, https://orcid.org/0000-0002-7350-6083
Елизавета А. Виноградова1, https://orcid.org/0009-0003-1845-2726
Алмагуль Р. Кушугулова2, https://orcid.org/0000-0001-9479-0899
1 National Laboratory Astana Назарбаев Университеті, Астана қ., Қазақстан Республикасы;
2«Ұлттық ғылыми кардиохирургия орталығы» АҚ, Астана қ., Қазақстан Республикасы.
1. Al-Shaar L., Yuan C, Rosner B., Dean S.B., Ivey K.L., Clowry C.M., Sampson L.A., Barnett J.B., Rood J., Harnack L.J., Block J., Manson J.E., Stampfer M.J., Willett W.C., Rimm E.B. Reproducibility and Validity of a Semiquantitative Food Frequency Questionnaire in Men Assessed by Multiple Methods // Am J Epidemiol. 2021 Jun 1. 190(6):1122-1132. doi: 10.1093/aje/kwaa280. PMID: 33350436. PMCID: PMC8168140.
2. Castellanos-Gutiérrez A., Rodríguez-Ramírez S., Bromage S., Fung T.T., Li Y., Bhupathiraju S.N., Deitchler M., Willett W., Batis C. Performance of the Global Diet Quality Score with Nutrition and Health Outcomes in Mexico with 24-h Recall and FFQ Data // J Nutr. 2021 Oct 23. 151(12 Suppl 2):143S-151S. doi: 10.1093/jn/nxab202. PMID: 34689195. PMCID: PMC8542100.
3. Fangupo L.J., Haszard J.J., Leong C., Heath A.M., Fleming E.A., Taylor R.W. Relative Validity and Reproducibility of a Food Frequency Questionnaire to Assess Energy Intake from Minimally Processed and Ultra-Processed Foods in Young Children // Nutrients. 2019 Jun 7. 11(6):1290. doi: 10.3390/nu11061290. PMID: 31181631. PMCID: PMC6627316.
4. Gilsing A., Mayhew A.J., Payette H., Shatenstein B., Kirkpatrick S.I., Amog K., Wolfson C., Kirkland S., Griffith L.E., Raina P. Validity and Reliability of a Short Diet Questionnaire to Estimate Dietary Intake in Older Adults in a Subsample of the Canadian Longitudinal Study on Aging // Nutrients. 2018 Oct 17. 10(10):1522. doi: 10.3390/nu10101522. PMID: 30336568. PMCID: PMC6213467.
5. Jung S., Park S., Kim J.Y. Comparison of dietary share of ultra-processed foods assessed with a FFQ against a 24-h dietary recall in adults: results from KNHANES 2016 // Public Health Nutr. 2022 Jan 19.25(5):1-10. doi: 10.1017/S1368980022000179. Epub ahead of print. PMID: 35042567. PMCID: PMC9991629.
6. Laramée C., Lemieux S., Robitaille J., Lamarche B. Comparing the Usability of the Web-Based 24-h Dietary Recall R24W and ASA24-Canada-2018 among French-Speaking Adults from Québec // Nutrients. 2022 Oct 28. 14(21):4543. doi: 10.3390/nu14214543. PMID: 36364803. PMCID: PMC9653863.
7. Lombard M.J., Steyn N.P., Charlton K.E., Senekal M. Application and interpretation of multiple statistical tests to evaluate validity of dietary intake assessment methods // Nutr J. 2015 Apr 22. 14:40. doi: 10.1186/s12937-015-0027-y. PMID: 25897837. PMCID: PMC4471918.
8. Looman M., Boshuizen H.C., Feskens E.J., Geelen A. Using enhanced regression calibration to combine dietary intake estimates from 24 h recall and FFQ reduces bias in diet-disease associations // Public Health Nutr. 2019 Oct. 22(15):2738-2746. doi: 10.1017/S1368980019001563. Epub 2019 Jul 2. PMID: 31262375. PMCID: PMC10260535.
9. Moyen A., Rappaport A.I., Fleurent-Grégoire C., Tessier A.J., Brazeau A.S., Chevalier S. Relative Validation of an Artificial Intelligence-Enhanced, Image-Assisted Mobile App for Dietary Assessment in Adults: Randomized Crossover Study // J Med Internet Res. 2022 Nov 21. 24(11):e40449. doi: 10.2196/40449. PMID: 36409539. PMCID: PMC9723975.
10. Smiljanec K., Mbakwe A.U., Ramos-Gonzalez M., Mesbah C., Lennon S.L. Associations of Ultra-Processed and Unprocessed/Minimally Processed Food Consumption with Peripheral and Central Hemodynamics, and Arterial Stiffness in Young Healthy Adults // Nutrients. 2020 Oct 22. 12(11):3229. doi: 10.3390/nu12113229. PMID: 33105677. PMCID: PMC7690393.
Көрген адамдардың саны: 262
Мақалалар санаты:
Біртума зерттеулер
Библиографиялық сілтемелер
Нургожина А.Ф., Чуленбаева Л.Е., Муханбетжанова Ж.Е., Садвокассова Д.Т., Серғазы Ш.Д., Муханбетжанов Н.А., Нургазиев М.А., Иссильбаева А.А., Виноградова Е.А., Кушугулова А.Р. Қазақстан халқы арасында бір мезгілде жүргізілген тамақтану сауалнамаларының салыстырмалы талдауы (соңғы 24 сағаттағы тағамды тұтыну сауалнамасы және азық-түлікті тұтыну жиілігі сауалнамасы) // Ғылым және Денсаулық сақтау. 2024. Т.26 (2). Б. 27-35. doi 10.34689/SH.2024.26.2.004Ұқсас жариялымдар:
МЕДИЦИНАЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТТЕРДІҢ ПРОФЕССОРЛЫҚ-ОҚЫТУШЫЛЫҚ ҚҰРАМЫ АРАСЫНДА DEPRESSION ANXIETY STRESS SCALE (DASS-21) САУАЛНАМАСЫНЫҢ ҚАЗАҚША НҰСҚАСЫН ВАЛИДИЗАЦИЯЛАУ: ПИЛОТТЫҚ ЗЕРТТЕУ
АУРУХАНАЛАРДА ЖАҢА ТЕХНОЛОГИЯЛАРДЫ ЕНГІЗУ: МЕДИЦИНАЛЫҚ МАМАННЫҢ ХАБАРДАРЛЫҒЫ
ЖОҒАРЫ МЕДИЦИНАЛЫҚ БІЛІМ БЕРУДІҢ БЕЙІМДЕЛУ ОРТАСЫН ҚҰРУ ЖАҒДАЙЫНДА ПСИХОМЕТРИЯЛЫҚ ТЕСТІЛЕУДІҢ БОЛЖАМДЫҚ МӘНІ
КОМПЬЮТЕРЛІК БАҒДАРЛАМА АРҚЫЛЫ НАҚТЫ ТАМАҚТАНУДЫ БАҒАЛАУ МҮМКІНДІКТЕРІ
АБАЙ ОБЛЫСЫ БОЙЫНША ХАЛЫҚ АРАСЫНДА СҮЙЕКТІҢ МИНЕРАЛДЫ ТЫҒЫЗДЫҒЫН АНЫҚТАУ БОЙЫНША ЗЕРТТЕУ ЖҮРГІЗУДІҢ БАСТАЛУЫ ЖАЙЫНДА